Sist innsendte bilde

Eisbein

Translate

Siste kommentar

Dagens höydare. .
Ser ut til å være biffen på...
Kan'ke jeg få litt av biffen...
Ser ut til at dere nyter livet...
Frokost
For meg ville det vært naturl...
Kveldsstemning
Ser aldeles nydelig ut... kan ...
Relaxpool
Flytende frokost i dag?

Eleana Delibar

Anbefalt
overnatting på Kreta:

Vi garanterer en hyggelig opplevelse, rent, trivelig, sentralt, rimelig og fremfor alt en fantastisk gjestfrihet. Må bare oppleves.

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Budapest
onsdag 20. august 2008 14:03

Den 10.september 2006 dro gjengen nok en gang på tur, og denne gangen gikk turen til Budapest – Vi skulle sjekke om dette virkelig var byen med det helsebringende vannet, de historiske bygningene. Byen med de hyggelige menneskene og med den gode hvitvinen og det fantastiske kjøkkenet vi hadde hørt om.

Her er gjengen samlet på Gardermoen før avreise..

Budapest er ikke bare byen med moderne biler .. her en virkelig racer.. en Trabant racingutgave..

Vi skulle bo på hotell Atlantic (omtalt under hotelldelen) siden dette ikke var helt i sentrum, men det var både billig og fint plassert mente vi - og vi ble ikke skuffet.Etter å ha vært i byen noen dager fant vi ut at det faktisk var lett for å forelske seg i denne byen og alle er enige om at beliggenheten til denne byen må være en av verdens vakreste. I det hele tatt var Budapest en by der kollektivtrafikken var meget godt utbygd. Her finnes buss, trikk, og ikke minst finnes det undergrunnsbaner så det er bare å kjøpe seg en ”all round” billett så du kan kjøre rundt noen dager.

Helteplassen er bygget til 1000 årsjubileet i 1896. Alle de som hadde betydd noe for landet i de første 1000 årene troner på søylene rundt. I midten er det erke-engelen Gabriell som pryder den høye statuen.

Midt i byen fant vi denne benken, der en sommerfugl hadde slått seg ned for å hvile litt.

Rundt 1000 årsplassen finnes det mange flotte bygninger, her kan dere se noe av den flotte inngangen til kunstmuseet.

Andrássy boulevard

I over 40 år var dette Budapests mest fryktede strøk. I dag er den 2,5 kilometer lange Andrássy boulevard byens mest levende og trendy gate, men fortsatt kan man skue hvordan menneskers ondskap fikk utløp her i Budapest. - Først under nazitiden og siden sovjetstyrets terrorvelde. Jeg tenker da på det såkalte terrormuseet der man skal være sterke i psyken for å gå gjennom museet.

Tror dette er noe av det verste jeg selv har sett og det føles kaldt på ryggen bare å skrive om det. Dette er ingen filmtriks, her inne vises hele tiden autentiske filmer på tv-skjermer på veggene, filmer av menn som blir skutt og avrettet på andre måter foran sine koner og barn. - Dette er sterke saker!!

Bildet viser det såkalte såkalte terrormuseet og her inn sidedøren på hjørnet av Andrássy og Csengery boulevard ble mange tusen mennesker halt inn, torturert og plasserte i knøttsmå fengselsceller av de forhatte sikkerhetsagentene. Falske tilståelser ble tvunget frem med tortur og du kan med selvsyn se fangenes celler der deres navnetrekk står i bøkene. - Mange ble drept, andre tvangssendt til arbeidsleirer eller til Sovjetunionen. I dette samfunnet ble alle oppfordret til å anmelde kolleger og naboer og også sin familie. Tenk hva dette betydde for hver enkelt individs sikkerhetsfølelse.. Ingen .. absolutt ingen følte seg trygge idenne tiden. - Og alt ble styrt med jernhånd fra dette huset i Andrássy boulevard - helt frem til kommunismens fall i 1989. - I dag er bygget kun brukt som et museum og til å vise folk hvordan terroren ble utført mot landets befolkning.

Personlig måtte jeg kaste inn håndkleet og gå ut - etter å ha gått gjennom halve museet, for meg ble det altfor mye vold og død for ikke å snakke om hvor mye dårlige energier og enormt kalde følelser det var her inne. Hvis det er noen sted det burde være kalde soner og dertil mange uhyggelige følelser, - ja da må det være her inne. Jeg fikk rett og slett ikke pustet skikkelig her inne...

Så over til noe mye hyggeligere....


Det er faktisk mange hyggeligere ting å se på i denne flotte byen, her er noen bilder fra områdene rundt Landbruksmuseet og det såkalte Jàk-kapellet - her er blomsterprakten nydelig å se på.

Blomster utenfor Jàk-kapellet og der ser dere også den mest berømte statuen i Budapest, nemlig The Statue of Anonymeus. - Den ble laget og fullført i 1903 av Miklòs Ligeti.

The Anonymvs notarius Budapest – blir jo ofte kalt for Donaus Dronning. Ikke så rart kanskje da Donau renner midt gjennom byen og deler den kuperte Buda-delen fra slettelandskapet i Pest-delen. Vi bodde og brukte mest tid i Pest-delen av byen og det er vel også her det meste skjer. I fem dager gikk vi ut av hotellet og brukte all vår energi på å utforske byens severdigheter, samt byens FR.( For de uinnvidde står FR for ”FortausRestauranter” ) Det var ikke noe vanskelig noen av delene, severdigheter var det over alt og det var ikke lenge mellom hver FR heller. Og når vi ikke gikk gatelangs var vi på båttur på Donau. En annen mulighet for å se Budapest var å bruke buss, man kan nemlig her som så mange andre steder kjøpe en billett på ”City-Circle Sightseeing”.

Billetten varer i 12 timer så man hadde egentlig god tid. Og det var bare å gå på bussen neste gang den passerte plassen vi var og bli med til neste plass man hadde lyst til å se.

Her er nesten hele gjengen samlet (alle uten fotografen Anne) - i bakgrunnen kan man se Donau.

Her er utsikten fra Buda-høyden og man kan se Elisabethbroen og Kjedebroen, samt Margaretbroen helt i bakgrunnen.
 

City-Circle Sightseeing ... riktig ... man sitter i åpen buss og her er det bare å passe seg for greiner og annet som subber inn i bilen.

 

Her er turen over og vi har sett byens begge sider på en fin måte...

Trodde du at Absint var forbudt? - Vel her selges dette til og med i dagligvarebutikken og 80% da....
Ikke forsøk å kjøpe ei flaske å ta med hjem.... blir du stoppet blir du tiltalt etter narkoloven.. Hjemme så er den sterkeste spriten 60% ikke sant? - Så alt over 60 er da ... riktig sterke saker i forhold til norsk lov.

Skal du smake dette stoffet er det bare å kjøpe et glass, det er da som du ser grønt og BT og undertegnede forsøkte dette sammen med et glass Kronenbourg og vi ble enige om at det ikke var så ille som man skulle tro, men fargen minnet jo mye om spyleveske da.

En av kveldene var vi ute for å teste virkelig sterke saker, da mener jeg krydder. Jeg tror aldri jeg har smakt maken til krydder nei, godt det var kaldt i luften for svetten sprutet fra oss som forsøkte oss på den sterke paprikaen eller var det chillipepper, uansett var dette kraftige saker, og siden BT og Ego klarte å spise opp det vi fikk servert, fikk vi to et gratis glass "brannslukking" av den smilende servitrisen.

Her er varmen av krydderet tydeligvis iferd med å forsvinne, så pleddene er tydeligvis kommet frem. Så peppermåltidet er tydeligvis fortært og alle er i godt humør ... (bildet er tatt av servitrisen)

 


 

Slik blomster-balkonger var det mange av i Budapest

Når man blir lei av byens stress med trafikk og mas kan man enkelt ta seg en tur ut til Margrete-øya der det er fredelig og rolig. Langs Donaus bredder kan man på de støpte kantene finne solbadene nymfer og familier på utflukt sies det og for å sjekke dette dro vi en tur ut til øya for å se om dette var tilfelle .

 

Her er vi på vei over Maragaretbroen

Donau er en flott elv å se på...

 

Her kan dere se at det ikke bare er Donau som er flott å se på, også Donau`s kanter kan være fin å se på noen ganger ... Kantene blir ofte brukt til blandt annet å sole seg... Og akkurat idag er det tydeligvis noen som virkelig soler seg her...

Vel ute på Maragretøya var det mange muligheter til å komme seg rundt...

Her kunne man faktisk leie bil også heehe...

Som de forsiktige personene vi er tok vi ikke sjansen på annet enn bussen som gikk i turer rundt øya...
 

Fontener var det mye av på øya. I tillegg var disse fontene styrt av musikk, dvs de øket høyden på vannsøylen etter høyden på notene som musikken spilte. Et vakkert syn og en fin opplevelse..

Markedshallen
Markedshallen er opp-pusset og du finner den ved enden av Liberty broen og slutten av gågaten på Pest siden. Her finner du alt du kan tenke deg av frukt, grønnsaker, krydder, kjøtt, håndarbeid osv. Her er begge etasjene fylt til randen av frukt og forskjellige varer.

 


Biler er en interesse vi deler med mange og her har BB vært borte og snust på en Trabant L

Navnet Trabant, som betyr satellitt på tysk, ble valgt i en intern konkurranse i 1957 , samme år som satelitten Sputnikk ble sendt opp. Etter uttrykket å dømme ser ut som BB kunne tenke seg en slik..


 

Har du noen gang sett kumlokk i messing, her er det bare blanke messingen over hele byen...

 

Men det samme jeg snakker om undergrunn… I byen store veikryss bruker man gjerne underganger for å komme over veien. Og første gang man bruker en slik undergang blir man rimelig overrasket, midt under byens travle veikryss er det en hel bydel for seg selv med butikker og kiosker etc. - Noen ganger er det faktisk finere under gatenivå enn det er over..

Her er noen av damene blitt stoppet av en pågående selger. Denne gangen er det tillbud om en duk, - tar jeg ikke helt feil finnes denne duken i Sandefjord i dag.


 

Den lokale juvelèr butikken utenfor hotelldørern vår. Det går nok gjeteord enda om de gale nordmennene som handlet så mye at han måtte jobbe overtid for å lage en ny vindusutstilling.

Etter fem dager i Budapest vender vi nesen hjemover til Gardermoen og hvis vi skal oppsummere dene turen har den virkelig vært en fin tur. Selv om to stykker fikk Salmonella og ble syke i 2 - 3 mnd etterpå tror jeg at alle hadde en fin tur og gjerne tar turen igjen. Tror faktisk vi velger det samme hotellet neste gang også....

På vei hjem på flyplassen i Budapest. Anne har pakket ned noen flasker i kofferten og som alltid.. lite vet hun om at hun snart skal bli plukket ut av sikkerhetsvaktene for å sjekke kofferten sin. - Enten er hun utroliug uheldig eller så bør hun ta et kurs i hva man pakker i en koffert. Men foreløpig har hun kommet igjennom kontrollen med kofferten sin, selv om det er pinlig å alltid bruke så mye tid i sikkrhetskontrollen he he.. Heretter pakker hun nok aldri flasker som ligner til forveksling en granat.

Bildet er tatt før hun blir ropt opp så derfor smiler hun enda.... Joda dette var også en opplevelse og jeg vil vel her si som kvinne som fikk spørsmålet: "reiser du mye?" - hvorpå hun med en gang svarer med med en ganske sarkastisk tone: " Joda , jeg har vært - nesten like mange steder som kofferten min"

Vi har også vært en del ute å reist, men Budapest er nok en av de stedene som vi har lyst til å reise tilbake til....

Tilbakemelding(0)
Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar

busy